Voormalige chef JP Morgan aangehouden in fraudezaak
Foto: AP

Javier Martin-Artajo, een voormalige chef bij JPMorgan Chase onder wiens verantwoordelijkheid de kredietportefeuille bij de bank is gemanipuleerd, heeft zich aangegeven bij de politie in Madrid.

Dat maakte de Spaanse politie bekend. Martin-Artajo is al eerder deze maand aangeklaagd voor onder meer manipulatie van de kredietportefeuille van de bank.

De Spanjaard was verantwoordelijk voor het werk van Bruno Iskil, de handelaar die door zijn riskante en omvangrijke handel in derivaten de bank opzadelde met een verlies van zo’n 6,2 miljard dollar. Door de omvang van de verliezen kreeg Iskil, werkzaam in Londen, de bijnaam ‘London Whale’.

De zaak heeft al meerdere koppen doen rollen bij JPMorgan. Zo werd Ina Drew, de chief investment officer bij JPMorgan, met pensioen gestuurd. Zowel Martin-Artajo als Iksil rapporteerden rechtstreeks aan Drew.

Behalve Martin-Artajo is ook Julien Grout, een andere medewerker van Iskil, aangeklaagd. Of Grout binnenkort wordt opgepakt is niet bekend. Hij verblijft momenteel in Frankrijk en onderhandelt met de VS over de manier waarop geprocedeerd zal worden. Ongerust is hij volgens zijn advocaat niet, aangezien “Frankrijk zijn inwoners niet uitlevert”. “De enige manier waarop hij naar de VS zal gaan, is indien we tot een redelijk akkoord kunnen komen over de borg”, luidt het nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig