Madonna werd er onlangs mee gespot, maar ook Katy Perry, Miley Cyrus en Rihanna zijn fan van ‘grills’, tandjuwelen met een boel bling bling. Opvallend, maar ook gevaarlijk voor onze tanden, zo reageert de vzw Verbond der Vlaamse Tandartsen.

Het versieren van de tanden is niet nieuw: ook in de jaren tachtig waren tandjuwelen al hip en nog veel langer geleden waren ze zelfs een statussymbool voor stammen die hun rijkdom of macht wilden tonen.

Dankzij Madonna, Katy Perry en Rihanna is het weer hip om een juweel bloot te lachen, maar het is ook slecht voor je tanden, bevestigt de vzw verbond voor Vlaamse Tandartsen. De versies die de sterren hebben, zijn op maat gemaakt. De goedkopere varianten die u online vindt, passen vaak slecht waardoor ze het glazuur van je tanden kunnen beschadigen, ontstekingen kunnen veroorzaken en je tanden kunnen doen verschuiven.

Omdat ook het tandenpoetsen moeilijker gaat met deze juwelen riskeert u dan weer gaatjes. Bovendien is het metaal vaak ook niet geschikt om in uw mond te dragen, waardoor u een allergische reactie of een vergiftiging kunt oplopen.