Tv-kok Jamie Oliver haalt uit naar arme mensen
Foto: rr

Televisiekok Jamie Oliver heeft uitgehaald naar arme mensen die hun geld uitgeven aan kant-en-klare maaltijden en fast food in plaats van aan goedkope en gezonde producten waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

Oliver, die naar schatting een vermogen heeft van 150 miljoen pond (174,5 miljoen euro), zegt dat hij het moeilijk vindt om de armoede in de hedendaagse maatschappij te begrijpen. De reden? Volgens hem besteden Britten die krap bij kas zitten hun geld niet correct.

‘Armere mensen kiezen vaak voor goedkope fast food of kant-en-klare gerechten, maar ze kunnen wel een gigantische televisie kopen’, zei de 38-jarige Oliver in een interview met The Radio Times.

Daarin deed The Naked Chef ook zijn nieuwste tv-project Jamie’s money saving meals uit de doeken waarmee hij wil aantonen dat men ook lekkere maaltijden kan bereiden voor weinig geld. Oliver wil mensen onder meer motiveren om naar de markt te gaan – en niet naar de supermarkt.

‘Ik wil helemaal niemand bekritiseren, maar ik heb veel tijd in armere buurten doorgebracht. En ik heb gemerkt dat het beste voedsel vaak uit regio’s komt waar mensen niet veel verdienen. In Italië kan men een heerlijke pasta maken voor een spotprijs.’

Imran Hussein van de Child Poverty Action Group spreekt Oliver deels tegen. ‘Hij heeft gelijk dat lekker eten niet duur hoeft te zijn, maar het inkomen van sommige mensen laat het gewoonweg niet toe om vaak verse voedingsmiddelen te kopen. Als de inkomens stijgen, zien we dat er meer verse etenswaren worden gekocht.’