Syrië ontkent gebruik chemische wapens
Walid Muallem (rechts) Foto: REUTERS

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem ontkent het gebruik van chemische wapens bij de aanval van vorige week woensdag in de hoofdstad Damascus.

Gisterenavond sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry klare taal: er is ontegensprekelijk bewijs dat de aanval met chemische wapens het werk was van het regime van president Bashar al-Assad. Muallem weerlegt nu die beschuldiging tijdens een persconferentie.

‘Het voorwendsel dat buitenlandse regimes gebruiken voor een mogelijk militaire actie is vals en ongegrond. Ik ontken de beschuldiging van chemische wapens ‘volledig en volkomen’, richtte Muallem zich tot Kerry. ‘Er is geen enkel land ter wereld dat een massavernietigingswapen tegen zijn eigen burgers gebruikt.’

‘Als het doel is een machtsevenwicht te creëren tussen de rebellen en het regime, zal dat onmogelijk lukken met een militaire interventie’, zei hij nog.

Muallem kondigde ook het uitstel aan van een tweede inspectiedag door het VN-expertenteam. De reden voor het uitstel tot morgen zou een onenigheid met de rebellen over veiligheidsmaatregelen zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig