Militaire leiders kiezen voor gelimiteerde raketaanval in Syrië
Foto: AFP

Als het tot een militaire interventie komt in Syrië, is de meest verantwoorde en duurzame reactie op de chemische aanval een gelimiteerde raketaanval. Dat besliste de militaire top van Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada, Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije en Jordanië. Regeringsleiders moeten de overeenkomst nog bevestigen.

Op een bijeenkomst in de Jordaanse hoofdstad Amman hebben westerse en Arabische staten een consensus bereikt over een militair ingrijpen in Syrië. Dat melden regeringsfunctionarissen. Het besluit effent het pad voor beperkte raketaanvallen.

‘Er is beslist dat, als de internationale gemeenschap gedwongen zou worden op te treden, het meest verantwoorde en duurzame antwoord een reeks van gelimiteerde raketaanvallen zou zijn’, laat een Jordaanse militaire functionaris, die anoniem wil blijven, weten.

De legerleiders raakten het erover eens ergens deze week een militaire actie voor te bereiden. Maar de beslissing moet eerst toestemming krijgen van de nationale gezagsdragers.

Volgens diplomatieke bronnen was er tot zondagavond laat verdeeldheid. De VS en Saoedi-Arabië wilden niet verder gaan dan beperkte raketaanvallen, terwijl Frankrijk op een grootschalige interventie aandrong. Uiteindelijk kwam er een compromis uit de bus: een serie van raketaanvallen van op zee of vanuit de lucht.

In de marge van de bijeenkomst in Amman overlegden delegaties van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië met leiders van het Vrije Syrische Leger en de Syrische Nationale Coalitie voor de Oppositie (SNC), zo blijkt uit SNC-bronnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig