Syrië duwt beurzen rode cijfers in
Foto: ap
De vrees voor een militaire interventie van de Verenigde Staten in Syrië verlamde dinsdag de beursvloer. In Brussel ging de Bel20-index 2,58% lager tot 2.698,33 punten. Alle grote aandelen eindigden daarbij in het rood.

In de Verenigde Staten werd de toon maandagavond al gezet. Toen de Amerikaanse Buitenlandminister John Kerry liet verstaan dat het aanwenden van chemische wapens in Syrië afgestraft moest worden, dook Wall Street meteen in het verlies. 

Dinsdag volgden de Europese beurzen in het spoor van de Amerikaanse. De beurzen van Frankfurt, Parijs en Amsterdam verloren alle meer dan 2%. Brussel sloot zich daarbij aan.

In Brussel werden de grootste klappen gereserveerd voor KBC. De bankgroep werd 5,07% teruggefloten om te stranden op 32,80 euro. Ook de andere financiële waarden gingen mee kopje onder. Delta Lloyd leverde 3,85% in om af te vlaggen op 14,50 euro. En Ageas weegt nu 3,76% minder bij een slotkoers van 30,56 euro.

Ook Bekaert kreeg een stevige tik te verduren. Het bedrijf moest bovenop de algemene trend nog het nieuws van een verschuiving aan de top verwerken. Voorzitter Paul Buysse stapt in mei volgend jaar op omdat hij de leeftijdsgrens bereikt.

Buysse wordt opgevolgd door Bert De Graeve, die nu nog de dagelijkse leiding heeft. In zijn plaats komt dan weer de Brit Matthew Taylor, die ervaring uit de autosector meebrengt. De beleggers stuurden het aandeel 4,47% lager tot 26,58 euro.

Bij de grote waarden was de beste prestatie weggelegd voor Elia. De uitbater van het hoogspanningsnetwerk diende slechts 0,50% prijs te geven bij een slotkoers van 31,79 euro.

Wie op zoek was naar winst, kon zich beter op de bredere markt begeven. Daar klom Picanol tegen de trend in zelfs 4,02% tot een slotkoers van 23,80 euro. Het bedrijf zag zijn omzet in de eerste jaarhelft met 39% aantrekken en stevent af op zijn beste jaar ooit. Het orderboekje voor de komende maanden zit immers eveneens vol.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig