Facebook komt met gedeelde fotoalbums
Foto: Mashable

Facebook pakt uit met een nieuwe fotofunctie voor het sociale netwerk. Binnenkort kunt u er met verschillende mensen samenwerken aan fotoalbums.

Foto’s delen is een van de populairste functies van Facebook. Elke dag worden op het sociale netwerk honderden miljoenen foto’s geüpload. Die foto’s en bijhorende fotoalbums zijn altijd persoonlijk, en enkel de maker kan zo’n album beheren en er foto’s aan toevoegen.

Met een nieuwe functie die Facebook de komende tijd zal uitrollen, behoort dat tot het verleden. Voortaan zal iemand die op het sociale netwerk een fotoalbum maakt, mensen kunnen uitnodigen om foto’s aan het album toe te voegen. Tot 50 gebruikers kunnen aan zo’n gedeeld fotoalbum werken, en ze kunnen elk 200 foto’s indienen.

‘Als je op een feestje bent geweest en er zijn achteraf drie verschillende albums, elk met hun eigen privacyinstellingen, is dat verwarrend en frustrerend omdat je niet alles kan zien’, zegt Bob Baldwin van Facebook aan technologiesite Mashable. Met de nieuwe gedeelde fotoalbums kunnen alle foto’s van een bepaalde gebeurtenis bij elkaar worden gebracht. Er zijn drie privacyinstellingen: publiek, vrienden van bijdragers en enkel bijdragers. De maker van het album behoudt de controle en kan foto’s in zo’n gedeeld album aanpassen of verwijderen.

Volgens Facebook is deze nieuwe fotofunctie vooral geschikt voor gebeurtenissen zoals feestjes, vakanties en familiebijeenkomsten. In een eerste fase zullen de gedeelde fotoalbums getest worden bij een kleine groep (Engelstalige) gebruikers. Later volgen alle Engelstalige gebruikers, en in een derde fase is er een wereldwijde uitrol. Wanneer Belgische Facebookgebruikers aan de slag kunnen met de nieuwe gedeelde fotoalbums, is dus nog niet duidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig