Wetgeving voor bescherming bijen onder vuur
Foto: AFP

Chemiebedrijven Bayer en Syngenta vechten voor de rechtbank het verbod aan dat de Europese Commissie instelde op het pesticiden dis schadelijk zouden zijn voor bijen.

De beslissing van Syngenta werd genomen “op basis van een gebrekkige procedure, en een ontoereikende en onvolledige evaluatie van het Europese agentschap voor de voedselveiligheid”, luidt het. Bayer liet daarna weten dat het midden augustus al een klacht heeft ingediend.

“We waren liever niet naar de rechtbank gestapt, maar we hebben geen keuze omdat we ervan overtuigd zijn dat de Commissie ten onrechte een link heeft gelegd tussen thiamethoxam en de achteruitgang van de gezondheid van de bijen”, zegt John Atkin, de operationeel directeur van Syngenta, in een dinsdag verspreid persbericht. “Door het product op te schorten, heeft de Commissie gezondigd tegen de Europese pesticidewetgeving en het voorzorgsprincipe foutief toegepast.”

De Europese Commissie bevestigde in mei de beslissing om het gebruik van drie pesticiden uit de familie van de neonicotinoïden (clothianidine, thiamethoxam en imidaclopride) gedurende twee jaar te verbieden omdat die gevaarlijk zijn voor bijen. De beperkingen treden op 1 december in voege.

Syngenta roept alle betrokkenen op om zich te concentreren op praktische oplossingen voor de gezondheid van de bijen. “De meeste experts zijn het erover eens dat die aangetast is door ziektes, virussen en het verdwijnen van hun habitat en hun voedsel”, klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig