Iran en Rusland waarschuwen voor chaos bij militaire actie Syrië
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Foto: AP

Iran maakt het Westen attent op de gevaren van een militaire interventie in Syrië. ‘Dat zou chaos brengen in het hele Midden-Oosten’, beweert woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov riep gisteren al op tot voorzichtigheid.

De tegenstanders van militaire actie

‘Het Midden-Oosten is complex genoeg en kan bijkomende spanningen missen’, klinkt het bij Araqchi.

Iran dringt er bij het Westen op aan een diplomatieke oplossing te zoeken. ‘De gevolgen van een militaire actie zullen zich uitspreiden over de hele regio’, luidt het. Teheran is de belangrijkste bondgenoot van het Syrische regime van Bashar al-Assad.

De Russen waarschuwden gisteren al voor een schending van het internationaal recht. De Amerikaanse president Obama stelde de geplande vredesconferentie van morgen in Den Haag uit. Rusland betreurt die eenzijdige beslissing. De VS namen dat besluit omdat ze nog steeds bilaterale gesprekken voeren over Syrië.

De voorstanders

De Britse premier David Cameron overweegt 'een proportionele reactie, op de chemische aanval, die hij absoluut weerzinwekkend noemt. Cameron kwam vroeger terug uit vakantie en liet via Twitter weten dat hij het Britse parlement uit zijn zomerreces terugroept.

'Een misdaad tegen de mensheid.' De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu uitte al meermaals hevige kritiek op de chemische aanval en doet dat vandaag opnieuw. 'Zo'n misdaad mag niet onbeantwoord blijven, het is een test voor de internationale gemeenschap.'

Militaire basis VS

De Griekse krant Kathimerini bericht dat de VS twee basissen, in het zuiden en op Kreta, plannen te gebruiken voor een eventuele interventie. De krant zou bronnen hebben bij de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken. Volgens een van die bronnen verhoogde de  activiteit van militaire vliegtuigen in het Griekse luchtruim.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig