Tweede toelatingsexamen (tand)arts van start
Meer dan 4.700 jongeren zwoegden begin juli op het toelatingsexamen op de Heizel in Brussel. Foto: put

Vandaag leggen 3.587 studenten in de gebouwen van Brussels Expo in Brussel het 34ste toelatingsexamen af van de Vlaamse Gemeenschap voor arts en tandarts, het tweede van het jaar. Slechts 10 procent ambieert het tandartsberoep. Volgens professor Bernard Himpens, voorzitter van de examencommissie, moet een imagocampagne de studierichting populairder maken.

In tegenstelling tot de deelnames in juli (meer dan 5.000 kandidaten) blijft het aantal inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar stabiel. ‘In vergelijking met het examen in juli telt de test in augustus meer echte kandidaten’, zegt professor Himpens. In augustus zijn er minder studenten die eens willen proeven van het examen, zoals de scholieren uit het vijfde middelbaar.

Tweeëndertig procent van de deelnemers komt terug voor een herkansing. ‘Er zijn geen sluitende cijfers, maar mijn indruk is dat kandidaten die het niet haalden in juli en in augustus opnieuw deelnemen, meer kans maken om te slagen.’ Het toelatingsexamen is zeer moeilijk. De vorige jaren slaagde minder dan één op de zes deelnemers er in één keer voor.

Ondanks de stijgende belangstelling voor het toelatingsexamen, kiest slechts 10 procent voor de opleiding tot tandarts. ‘Er is duidelijk nood aan een campagne om het imago van deze richting te verbeteren. Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat er meer studenten een positieve studiekeuze maken’, zegt Himpens.

Het toelatingsexamen is sinds 1997 een voorwaarde om in Vlaanderen aan de studies geneeskunde of tandheelkunde te mogen beginnen. Het aantal kandidaten is jaar na jaar gestegen. In 1997 namen 1.243 kandidaten deel aan het eerste examen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig