Geen Franstalig cordon sanitaire tegen N-VA
Olivier Maingain vindt dat de Franstalige partijen nu al moeten zeggen dat ze niet met de N-VA willen regeren.

De vraag van FDF-voorzitter Olivier Maingain dat de Franstalige partijen zich in geen geval zouden associëren met de N-VA na de verkiezingen volgend jaar, wordt door die partijen verworpen. Ze willen geen cordon sanitaire tegen de N-VA, zo bericht De Standaard in haar ochtendeditie.

Maingain vindt dat de Franstalige partijen nu al moeten zeggen dat ze niet met de N-VA willen regeren, maar dat lijkt niet te zullen gebeuren. ‘Laat de kiezer eerst spreken’, klinkt het bij de PS. ‘Wij hebben geen exclusieven tegenover andere democratische partijen. Na de vorige verkiezingen is Di Rupo rond de tafel gaan zitten met de grootste partij van Vlaanderen. Tot de N-VA de onderhandelingen verlaten heeft. We zullen volgend jaar wel zien of de partij, als hetzelfde scenario zich zou herhalen, wel in staat is om haar verantwoordelijkheid op te nemen.’

Ook MR, Ecolo en CDH willen de N-VA niet op voorhand van de macht uitsluiten. Dat zou een groot cadeau zijn voor De Wever en co, is de redenering. Off the record worden de verklaringen dan ook afgedaan als ‘pure tactiek’ en ‘demagogie’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig