Lerarenopleiding in de lift
Archiefbeeld Foto: VUM
Opnieuw meer jongeren willen leerkracht worden. Dat meldt de VRT. Aan de meeste hogescholen is er een stijging van het aantal inschrijvingen in vergelijking met vorig jaar. Vooral de opleiding bachelor in lager onderwijs is populair.

In sommige hogescholen stijgt het aantal inschrijvingen in de richting bachelor in lager onderwijs met 20 procent en meer. In de grote steden is de nood aan onderwijzers groot, ook nog voor het nieuwe schooljaar dat volgende week start.

Ook voor de opleiding kleuteronderwijs is er in de meeste hogescholen een toename van het aantal inschrijvingen. 

'Het succes is deels te verklaren door het feit dat in de media een aantal berichten verschenen zijn dat we tegen 2020 op zoek zijn naar heel wat leerkrachten, niet alleen onderwijzers, maar ook kleuterleiders', zegt Walentina Cools, opleidingsverantwoordelijke onderwijs in de Erasmushogeschool, in De Ochtend op Radio 1.

'Beroepen die iets meer jobzekerheid geven, kennen een stijging in het aantal studenten, bijvoorbeeld ook de opleiding verpleegkunde.'

'De aantrekkingskracht van het onderwijs is moeilijk te verklaren. Jaarlijks maken we een soort van schommeling mee. Twee jaar geleden was kleuteronderwijs erg populair, vorig jaar secundair onderwijs.'

Antwerpen zoekt leerkrachten in Nederland

Intussen blijkt dat tal van Antwerpse scholen nog vacatures hebben openstaan. Omdat het aanbod schaars is, heeft de stad beslist om over de grens Nederlandse leerkrachten te zoeken, aldus De Morgen.

Op 8 oktober organiseert de stad Antwerpen een dag die de Nederlandse leerkrachten moet overtuigen om te kiezen voor het Vlaamse onderwijs. Rondleidingen in scholen moet hen warm maken om hier les te geven.

Volgens de meest recente schattingen zal de stad tegen 2020 net geen 3.500 vacatures hebben in het onderwijs. ‘Maar tegelijkertijd zullen er dan maar 1.800 leerlingen uitstromen uit de lerarenopleiding’, zegt Pieter Vissers, coördinator lerarentekort bij de stad Antwerpen in de krant. Hij is vooral op zoek naar leerkrachten basisonderwijs. Vooral in de loop van het schooljaar is het moeilijk om vervangers te vinden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig