ABVV nadert historisch dieptepunt bij sociale verkiezingen
Archiefbeeld Foto: VUM

De socialistische vakbond ABVV is bij de sociale verkiezingen van 2012 quasi gedaald tot het laagste niveau in de periode vanaf 1958. Dat dieptepunt werd bereikt bij de sociale verkiezingen van 2004. Dat schrijft Le Soir dinsdag op basis van een studie van het Centre de recherche et d’information socio-politiques (CRISP) over de vakbonden.

In 1958 was het ABVV nog goed voor een absolute meerderheid van 54,9 procent. In 2012 is dat nog 36,4 procent. De christelijke vakbond ACV gaat van 41,1 procent naar 52,4 procent, een cijfer dat wel al twintig jaar stagneert. De liberale ACLVB zit continu in stijgende lijn: van 3,8 procent in 1958 naar 7,4 procent in 2012.

Voor Anne Demelenne, als algemeen secretaris van het ABVV de nummer twee van de vakbond, moet het gewicht van een vakbond ook gemeten worden aan de hand van de syndicale aanwezigheid in de bedrijven en het aantal leden. Zij wijst op evoluties zoals het toenemende aantal kmo’s, maar ook herstructureringen, in de sectoren waar het ABVV traditioneel sterk staat. Ook zitten de overheidsdiensten, waar de vakbond goed scoort, niet in de statistieken van de sociale verkiezingen, klinkt het.