‘Plannen voor aanslag op Venezolaanse president verijdeld’
Minister van Binnenlandse Zaken Miguel Rodriguez op en persconferentie in Caracas. Foto: REUTERS

De Venezolaanse regering heeft maandag de arrestatie bekendgemaakt van twee leden van een groep die, althans volgens Caracas, betrokken is bij het plannen van een aanslag op president Nicolás Maduro. De voormalige Colombiaanse president Álvaro Uribe zou van de plannen op de hoogte geweest zijn.

De Venezolaanse autoriteiten halen regelmatig moordcomplotten aan tegen leden van de regering of complotten om de regering omver te gooien, met betrokkenheid van de oppositie.

De twee Colombiaanse verdachten werden op 13 augustus ingerekend, zo zei minister van Binnenlandse Zaken Miguel Rodriguez. De groep die de aanslag plande, zou tien leden tellen. De twee zouden ‘technische’ hulp leveren aan de man die de aanslag moest plegen. Hij gaat schuil onder de naam ‘David’ en zou zijn orders ontvangen van een andere Colombiaan, die dit jaar opgesloten werd voor het bevelen van de moord op mijnwerkers.

Die opdrachtgever staat volgens minister Rodriguez dicht bij Uribe, de voormalige rechtse president van buurland Colombia. ‘Het zou ons niet verbazen moest hij (Uribe) de instructies geven.’ De Colombiaanse inlichtingendiensten hebben geholpen bij het inrekenen van de verdachten, voegde de minister wel toe.

In mei beschuldigde president Maduro de voormalige Colombiaanse president nog een aanslag te plannen op leden de rechtse oppositie. Twee voormalige Amerikaanse ambassadeurs werden beticht van moordcomplotten tegen Maduro, de opvolger van de overleden Hugo Chávez. De linkse Chávez was jarenlang de aartsrivaal van Uribe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig