Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken stapt op na diplomatieke rel
Antonio Patriota Foto: AFP

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Patriota heeft zijn ontslag ingediend na een diplomatiek incident met Bolivia. Met hulp van een diplomaat kon de Boliviaanse opposant Roger Pinto ontsnappen uit de Braziliaanse ambassade in La Paz en naar Brazilië vluchten.

Volgens de Braziliaanse website G1 had Patriota een onderhoud met president Dilma Rousseff. Nadien deelde een regeringswoordvoerder mee dat Rousseff het ontslag aanvaard heeft van Patriota. Hij zal vervangen worden door Luiz Alberto Figueiredo, de huidige ambassadeur bij de Verenigde Naties. Patriota krijgt een post aangeboden bij de Braziliaanse vertegenwoordiging bij de VN.

Het ontslag volgt op de vlucht van Roger Pinto naar Brazilië. De senator van de rechtse CN-partij verschool zich 455 dagen op de Braziliaanse ambassade in Bolivia. Hij vroeg er asiel aan uit vrees voor vervolging - hij ontving doodsbedreigingen nadat hij de regering van president Evo Morales verdacht van banden met de drugshandel. De betrokken diplomaat, handelsattaché Eduardo Saboia, die de vlucht organiseerde, zei aan de pers op eigen houtje gehandeld te hebben.

De Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken David Choquehuanca zei maandag uiterst bezorgd te zijn omwille van de zaak, die een ‘schending van de samenwerkingsmechanismes’ is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig