Jonge kinderen hebben minder calorieën nodig dan gedacht

Bestaande formules berekenen de hoeveelheid energie die kinderen op 3-4 jarige leeftijd in rust verbruiken niet goed. Zij overschatten dit energieverbruik met 8 tot 19 procent, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Juist bij jonge kinderen met overgewicht geven de formules een te hoge inschatting van wat het kind nodig heeft. Voedingsadviezen die van deze formules gebruikmaken, kunnen dan juist leiden tot nog meer overgewicht.

Het voorkómen van overgewicht begint al op jonge leeftijd, maar hoe weet je wat een kind van driejaar aan calorieën, oftewel energie nodig heeft? Daarvoor zijn formules ontwikkeld. Op basis van de lengte en het gewicht van een kind is te berekenen hoeveel calorieën nodig zijn voor normale groei.

Beweging

De bestaande formules om het energieverbruik in rust te schatten, zijn vooral gebaseerd op het gewicht van het kind. Maar volgens de studie hangt het werkelijke energieverbruik samen met de hoeveelheid spieren, de vetvrije massa. Kinderen met overgewicht hebben relatief meer vetmassa dan slanke kinderen. Daarom komt de studie tot de conclusie dat de formules vooral voor de kleinere en heel jonge kinderen het energieverbruik te hoog inschat. Voedingsadviezen die op de formules zijn gebaseerd, kunnen dan voor nog meer overgewicht zorgen.

 

Kinderen die meer tijd vrij mogen bewegen,hadden op de leeftijd van negen maanden een kleinere buikomvang dan degene die minder lang vrij mochten bewegen. Volgens de studie kan meer tijd om vrij te bewegen bijdragen aan een gezond groeipatroon voor kinderen van 0 tot 1 jaar.

Televisie op de slaapkamer

De studie onderzocht ook het verband tussen het lichaamsgewicht van kinderen van 3-4 jaar oud en de hoeveelheid tijd die naar een beeldscherm kijken, hoe lang ze slapen, buiten spelen, het hebben van een televisie op de slaapkamer en het aantal televisies in huis.

Op basis van de gegevens van 759 kinderen werd vastgesteld dat een korte slaapduur, meer tijd achter een beeldscherm en een televisie in de slaapkamer kunnen bijdragen aan overgewicht op de leeftijd van 3-4 jaar. Meer of minder buiten spelen had op deze leeftijd nog geen invloed.