Samenwonen zit weer in de lift
Foto: Jimmy Kets

Er zijn dit jaar al meer mensen wettelijk gaan samenwonen dan dat er getrouwd zijn.

In de eerste helft van dit jaar lieten 32.510 Belgen bij de gemeente registreren dat ze wettelijk samenwonen, terwijl er amper 24.372 trouwden. Zo kozen voor het eerst in ons land meer mensen voor wettelijk samenwonen dan voor trouwen.

De reden? ‘Een minderheid van de samenwoners is tegen het huwelijk gekant. Bijvoorbeeld omdat hun eigen ouders of zijzelf eerder gescheiden zijn. Maar het gros heeft geen principiële bezwaren. Ze hebben misschien al een kind en een huis, dat ze verbouwen, en in al die drukte is er geen tijd om een groot feest te organiseren’, zegt de Antwerpse sociologe Vicky Lyssens-Danneboom.

Ze gaat in opdracht van de Universiteit Antwerpen (UA) samenwonende stellen interviewen. Doel: achterhalen waarom deze maatschappelijke verschuiving plaatsvindt.

Het gaat dus veeleer om uitstelgedrag, zegt Lyssens. ‘Men wil wel trouwen, maar het komt er niet meer van. Vroeger trouwde men van thuis uit, en betaalden de ouders voor het feest. Nu moeten ze het veelal zelf betalen, maar ze hebben daar voorlopig het budget niet voor.’

‘Als we zeggen dat ze ook een simpel burgerlijk huwelijk kunnen sluiten op het gemeentehuis, vinden ze dat geen goed plan. Blijkbaar hoort het er bij dat je in stijl trouwt, met alles erop en eraan, en juist daar zien ze tegenop.’