John Kerry: ‘Daders moeten ter verantwoording geroepen worden'
De Verenigde Staten zijn volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry overtuigd dat in Syrië gifgas is ingezet. Dat is ondanks alle pogingen van Damascus om dat te loochenen 'onbetwistbaar', zei Kerry maandag in Washington. Foto: AFP
De Verenigde Staten beschikken over aanvullend bewijsmateriaal voor de 'onmiskenbare' aanval met chemische wapens in de Syrische hoofdstad Damascus van vorige week. Dat heeft de Amerikaanse Buitenlandminister John Kerry gezegd. Hij noemde de aanval een ‘morele obsceniteit’ en zei dat de daders ter verantwoording moeten geroepen worden voor deze daad. De VS zijn klaar om in te grijpen.

Kerry klonk bijzonder verontwaardigd. 'De chemische aanval schokt het geweten van de wereld.' De betekenis van de aanval gaat verder dan het conflict in Syrië. Dit gaat over de overeenkomst dat de mensheid dit soort chemische wapens niet meer wil gebruiken, aldus Kerry.

De VS zijn er vrij zeker van dat de Syrische regering achter de gifgasaanval zit. Kerry zegt over extra info te beschikken die wijst in de richting van Assad en sprak harde taal. In een van de volgende dagen zal die bijkomende informatie vrijkomen.

'Er is een reden waarom president Obama aan president Assad zei dat deze internationale regel niet zonder gevolgen overtreden kan worden.' President Obama houdt Syrië dan ook verantwoordelijk voor de 'morele obsceniteit' om chemische wapens in te zetten tegen de eigen bevolking, zei Kerry.

Beperkte militaire campagne

De rode lijn waarover de Amerikaanse president Barack Obama heeft gesproken, is in Syrië overschreden. Daarover liet Kerry niet de minste twijfel bestaan.

‘Ik heb de video’s op de sociale media bekeken en herbekeken, en als vader krijg ik het beeld niet uit mijn hoofd van een vader die zijn dood kind omhooghoudt. Onze menselijkheid is aangetast, niet enkel door deze laffe misdaad, maar ook door de cynische poging om het achteraf te verdoezelen.’

Obama overlegt op dit moment met bondgenoten en 'vindt dat wie 's werelds gevaarlijkste wapens inzet, daar ook de verantwoordelijkheid voor moet dragen', besloot Kerry. Obama heeft onder meer gebeld met de Australische premier Rudd over de aanpak van het Syrische conflict.

Volgens informatie van de Amerikaanse krant The Washington Post overwegen de VS een militaire campagne tegen de troepen van president Assad. Die campagne zou tot twee dagen duren. President Barack Obama overweegt een zowel in tijd als omvang beperkte interventie.

Ontmoeting VS Rusland uitgesteld

De VS hebben een bijeenkomst met Rusland over Syrië uitgesteld. Diplomaten van beide landen zouden woensdag in den Haag samenzitten over Syrië. Volgens een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de ontmoeting geannuleerd omdat de VS eerst moeten bekijken hoe te reageren op de gifgasaanval. 

De VN-inspecteurs hebben gisteren waardevolle informatie kunnen verzamelen over de gifgasaanval. Pas woensdag zetten ze hun onderzoek voort.

Experten denken dat een militaire campagne pas zal starten nadat de VN-waarnemers die er naar chemische wapens speuren, Syrië verlaten hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig