Het proces van een comapatiënt tegen het Universitair Ziekenhuis in Gent is maandag meteen uitgesteld. Het UZ en één van haar artsen moeten zich voor de rechter verantwoorden omdat ze de behandeling van een comapatiënt niet willen stopzetten, ook al had de man in een wilsbeschikking duidelijk gemaakt dat hij elke levensreddende behandeling weigert.

Enkele weken geleden raakte de man zwaargewond. Sindsdien ligt hij in een kunstmatige coma.

In een negatieve wilsverklaring had hij vastgelegd dat hij in dat geval elke behandeling weigert. Hij wou alleen pijnbestrijding aanvaarden. Toch willen de artsen van het UZ Gent de behandeling niet stopzetten.

Een familielid schakelde daarop advocaat Joris Van Cauter in, die een kortgeding tegen het ziekenhuis en de behandelende arts aanspande. De advocaat eist dat het ziekenhuis 'het hardnekkig therapeutisch ingrijpen' stopt.

‘Het is het recht van iedere patiënt om aan de arts van het ziekenhuis te kennen te geven dat hij of zij een bepaalde ingreep niet wenst te ondergaan. Hier heeft de patiënt duidelijk te kennen gegeven dat hij geen andere behandelingen wil ondergaan dan verdovende, pijnstillende behandelingen. En die wens wordt niet gerespecteerd. Ik wil dat het hardnekkig therapeutisch ingrijpen stopt ’, zegt zijn advocaat Joris Van Cauter aan VRT-radio. ‘Wat ik hoop te bereiken, is dat de wilsbeschikking van de man wordt gerespecteerd.’

Op de eerste zittingsdag vroeg en kreeg Van Cauter uitstel omdat hij pas ter zitting het standpunt van het UZ kreeg overhandigd. De advocaat wil in zijn conclusie op dat standpunt antwoorden.

Van Cauter en de advocaat van het UZ willen ook van het uistel gebruik maken om onderling tot een oplossing te komen.

Het proces werd meteen uitgesteld naar nu vrijdag, 30 augustus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig