Hoe zal Bradley Manning behandeld worden in de gevangenis?
Foto: AP

Klokkenluider Bradley Manning, die nu door het leven gaat als Chelsea, begint aan een 35-jarige gevangenisstraf. Maar hoe worden transgenders behandeld in Amerikaanse gevangenissen?

Kort na de veroordeling van Manning, die terechtstond voor het lekken van duizenden geheime Amerikaanse overheidsdocumenten aan klokkenluiderssite Wikileaks, kwam de militair met de opmerkelijke aankondiging dat hij een vrouw is, zich voortaan Chelsea Manning wil laten noemen en zo snel mogelijk met hormoontherapie wil beginnen.

Of Manning in de gevangenis zal worden ondergebracht in de mannen- of in de vrouwenvleugel, en in welke mate de klokkenluider zal worden blootgesteld aan seksueel geweld zijn maar enkele van de vragen die rijzen over deze opmerkelijke situatie. In de Verenigde Staten bestaat er zoiets als de Prison Rape Elimination Act (PREA), brengt The Atlantic aan in een artikel.

Ook over de aanpak van transgenders in het Amerikaanse gevangenisstelsel bestaan precedenten, en waar een gedetineerde uiteindelijk wordt ondergebracht hangt vaak af van de situatie - al blijven vrouwelijke transgenders, die als man door het leven gaan, doorgaans wel in de vrouwenvleugel.

'Niets minder dan de hel'

Alle seksuele gevangenisclichés ten spijt, is een verblijf in de gevangenis voor holebi’s en transgenders geen pretje, blijkt ook uit de getuigenis van een gevangene uit Louisiana voor de PREA-commissie. ‘Ik hoor vaak dat homoseksuelen het wel geweldig zullen vinden in de gevangenis, zoals een kind in een snoepwinkel’, zegt de man. ‘Dat is ver van de waarheid. Als ik met iemand samen wil zijn, is dat persoonlijk en intiem. Verkracht worden is iets helemaal anders. De gevangenis is voor iedereen een nachtmerrie. Maar voor een homoseksuele man - vaak het doelwit van seksueel misbruik - is het niets minder dan de hel.’

Verkrachtingen en seksuele intimidatie zullen niet snel uitgeroeid worden in gevangenissen, maar een transgender zoals Chelsea Manning mag wel hoop koesteren dat beterschap op komst is, concludeert The Atlantic .