Starters onvoldoende klaar voor arbeidsmarkt
Foto: jobat.be
Volgens de helft van de Belgische HR-managers zijn starters onvoldoende voorbereid op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een studie van OfficeTeam, een uitzendbureau voor administratieve profielen, bij 200 HR-managers.

51 procent van de ondervraagden vindt dat scholen, beroepsopleidingen en universiteiten starters onvoldoende voorbereiden op de arbeidsmarkt. Amper 37 procent van de Vlaamse HR-managers is van mening dat starters wél voldoende voorbereid zijn. In Wallonië denkt 51 procent hier hetzelfde over, in Brussel loopt dit aantal op tot 59 procent.

Gevraagd naar de vaardigheden die starters het meest missen, verwijst maar liefst 68 procent van de HR-managers naar organisatorische vaardigheden. 43 procent vindt dat de talenkennis van pas afgestudeerden onvoldoende is. Ook analytische (42 procent) en communicatieve vaardigheden (41 procent) ontbreken volgens hen bij starters.

Dries De Vos, Director OfficeTeam: “De arbeidsmarkt van vandaag is zeer competitief en de verwachtingen van bedrijven naar kandidaten toe zijn hoog. Het gaat bedrijven niet meer enkel om de technische vaardigheden, maar ook ‘soft skills’ hebben aan steeds meer belang gewonnen. Terwijl het diploma zich doorgaans focust op de zogenaamde ‘hard skills’ is er dus nog ruimte voor verbetering in het kader van ‘soft skills’, zodat het profiel van afgestudeerden (nog) beter past bij wat bedrijven als topkandidaten beschouwen.”

>

>

>

>