‘Britten beseffen impact afluisterschandaal niet’
Foto: REUTERS

Het gros van de Britten heeft geen idee waar het afsluiterschandaal waar The Guardian al drie maanden over schrijft precies om draait. Dat zegt The Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger in een interview met Der Spiegel.

De krant The Guardian was de voorbije weken niet uit het nieuws te branden. Half juni kwam de krant met de eerste onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. De voorbije dagen haalde de krant zelf het nieuws nadat de echtgenoot van een journalist was opgepakt en toen bekend raakte dat de krant twee harde schijven met informatie van klokkenluider Edward Snowden had vernietigd.

In een interview met Der Spiegel herhaalt The Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger dat de Britse overheid plannen had om de politie te laten binnenvallen op de redactie van de krant om op die manier een einde te maken aan de publicatie van informatie die de krant had gekregen van Edward Snowden.

Na een reeks gesprekken met een hoge ambtenaar die was gestuurd door de Britse premier David Cameron besliste de hoofdredacteur uiteindelijk om twee harde schijven met informatie te vernietigen. Die informatie is echter wel nog beschikbaar op computers in Brazilïe en de Verenigde Staten.

Rusbridger betwijfelt of de angst dat informatie in handen zou vallen van buitenlandse inlichtingendiensten de motivatie was achter het ingrijpen van de Britse overheid. ‘Het ene moment moest het snel gaan en een paar dagen later leek het allemaal niet zo dringend,’ klinkt het in Der Spiegel.

Rusbridger is ook verbaasd over de omvang van het debat in Groot-Brittannië over het afluisterschandaal. ‘Ik heb de indruk dat men zich in de VS en de rest van Europa meer zorgen maakt. Om de impact van het schandaal te beseffen moet je wel wat interesse in de digitale wereld hebben, maar de Britten kunnen zich niet voorstellen dat de politie hun huizen binnenvalt, terwijl ze in feite al binnen zijn.’

Lees het volledige interview bij Der Spiegel

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig