Blokkade The Pirate Bay mist doel

Het blokkeren van de toegang tot de populaire torrentsite The Pirate Bay in Nederland heeft nauwelijks een invloed gehad op het downloadgedrag van de Nederlander. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Amsterdam en Tilburg.

Vorig jaar werden de Nederlandse internetproviders verplicht om de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren. Daardoor konden heel wat Nederlanders de website niet meer rechtstreeks bezoeken. Er doken echter vrij snel alternatieven op, in de vorm van proxies. Die maakten het mogelijk de site te blijven bezoeken.

Hoewel de Nederlandse antipiraterij-organisatie Brein enkele maanden geleden nog meldde dat het verkeer vanuit Nederland met 80% was gedaald, lijkt dit onderzoek die cijfers niet meteen te bevestigen.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders dat illegaal downloadt in de eerste zes maanden na de blokkade is gestegen van 24 naar 24,5 procent. Slechts een klein deel van de Nederlanders kapte met het illegaal downloaden, terwijl anderen hun heil zochten op andere websites of gebruikt maakten van proxies om TPB te blijven bezoeken.

Opvallende vaststelling is dat vooral het downloaden van films, tv-series en games is toegenomen. Het illegaal downloaden van muziek bleef stabiel. Wellicht speelt de populariteit van muzieksites als Spotify en Deezer daar een rol.

Lees het volledige rapport

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig