Abercrombie & Fitch afgestraft op beurs na slechte cijfers
Foto: Reuters

De waarde van het aandeel van Abercrombie & Fitch is donderdag kort na beursopening in New York zowat 20 procent naar beneden getuimeld. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse modeketen zwaar tegenvallende winst- en omzetcijfers had gepubliceerd.

De winst per aandeel kwam uit op 16 dollarcent in het kwartaal dat eindigde op 3 augustus, terwijl analisten op 29 cent hadden gerekend. De omzet daalde met 0,6 procent tot 945,7 miljoen dollar (710 miljoen euro), onder de verwachte 1 miljard dollar (750 miljoen euro).

Geen prognose

Het bedrijf geeft bovendien geen prognose verder dan het derde kwartaal, waarin het een winst tussen 40 en 45 cent per aandeel vooropstelt. Ceo Mike Jeffries erkent dat het tweede kwartaal 'moeilijker was dan verwacht', en zegt dat verkoop, inventaris en uitgaven 'conservatief gepland' zullen worden voor de rest van het jaar.

Op het einde van het tweede kwartaal telde Abercrombie & Fitch wereldwijd 1.057 winkels. In België is er in de Brusselse Waterloolaan een winkel onder de naam Abercrombie & Fitch. Daarnaast zijn er in shoppingcentra in Sint-Niklaas en Antwerpen ook winkels van Hollister, een ander merk van de groep.

Het bedrijf is omstreden voor zijn aanwervingspolitiek, die sterk op uiterlijke kenmerken gericht is. Typisch voor het merk zijn de mannelijke verkopers met gespierd ontbloot bovenlijf.