HTC One Mini: meesterlijke middenklasser
HTC One Mini. Foto: HTC

Het lijkt een nieuwe trend in smartphoneland: kort na de lancering van een supersmartphone komen fabrikanten met een doorslagje van diezelfde telefoon, die ze dan het label ‘Mini’ meegeven. Bij HTC is die kleinere variant van de alom geprezen One toch een behoorlijk volledige smartphone.

HTC verbaasde eerder dit jaar vriend en vijand met de nieuwe HTC One. Het vlaggenschip van de Taiwanese telefoonmaker pakte uit met knappe industriële aluminium afwerking, stereospeakers en een waanzinnig scherpe display. Heel wat van die eigenschappen zijn behouden bij deze miniatuurversie, en dat maakt deze One Mini meteen al een uitzonderlijk toestel. Weinig andere vergelijkbare toestellen kunnen immers uitpakken met een dergelijke bouwkwaliteit, en ook een dergelijk kwalitatief scherm is ongezien in dit segment - de display van de One Mini is met een pixeldichtheid van 342 beeldpunten per inch zelfs gedetailleerder dan die van de iPhone 5.

Met één hand te bedienen

Het formaat van de One Mini is uiteraard wat handzamer dan dat van de grote broer, en dat is eigenlijk zelfs een verademing naast alle uit de kluiten gewassen supersmartphones van tegenwoordig. Net zoals de iPhone 5 zoekt de One Mini de hoogte op om de spetterende 4,3-inch display te huisvesten, en is hij verder relatief smal. Handig, want makkelijk met één hand te bedienen.

Op papier moet deze smartphone het met flink afgeslankte componenten stellen. Een minder potente batterij en een processor met twee rekenkernen in plaats van de gebruikelijke vier zijn daar slechts een paar voorbeelden van. Bij het dagelijks gebruik valt daar echter weinig van te merken. Ook bij taken die belastend zijn voor de processor komt de One Mini nooit echt in de problemen. Enkel op de batterij is iets te hard beknibbeld. Die zingt het minder lang uit dan we zouden willen.

Senses-software en camera

De nieuwe Senses-laag van HTC, die voor het eerst werd gebruikt bij de HTC One, zorgt ook op dit toestel voor extra’s die de standaard Android-installatie niet heeft. Of ze allemaal even zinvol zijn, hangt af van je gebruik. Het alternatieve Blinkfeed-startscherm vinden wij nog steeds geen hoogvlieger, maar de korte filmpjes van vier seconden die je kan maken met de Zoe-functie zijn een leuke aanvulling op de gewone camera. Meer nog: de camerasoftware van HTC is in zijn geheel de moeite waard en erg intuïtief te bedienen zonder dat je de weg verliest in allerhande menu’s en instellingen.

De camerasensor in de HTC One Mini is dezelfde als die in de grote One, maar dan zonder de beeldstabilisatie. Dat levert iets minder solide resultaten op - afhankelijk van de situatie - maar is over het algemeen erg goed. HTC houdt vast aan het concept van de ‘ultrapixels’, die meer licht kunnen opnemen dan de klassieke megapixels waar andere camera’s en smartphones mee uitpakken.

HTC moet opboksen tegen veel kapitaalkrachtigere concurrenten zoals Apple en Samsung, maar heeft met de HTC One wel de beste smartphone van het seizoen. Het is altijd bang afwachten of zoveel klasse ook zijn weg vindt naar ondergeschikte modellen, maar met de One Mini is HTC er wel degelijk in geslaagd om een slimme kleinere uitvoering van die titaan te maken - al was het maar omdat niet iedereen te vinden is voor zo’n megatelefoon met een scherm van 4,7 inch.

Droomtelefoon?

Qua prestaties komt deze One Mini te kort om echt mee te dingen met de toppers. Het formaat van de One Mini, met de specificaties van de originele One. Als wij van HTC zelf een droomtelefoon zouden mogen samenstellen, gaat het alleszins die richting uit. Maar dan zou de prijs wellicht nog een pak hoger komen te liggen, en die is met zijn 499 euro nu al niet van de poes. Neen, de strijd om de titel van de beste smartphone moet de HTC One Mini aan zich laten voorbijgaan. Maar in zijn eigen segment geeft dit toestel alle concurrenten het nakijken en mag hij zich, ondanks zijn stevige kostprijs, ontegensprekelijk de meester van de middenklasse noemen.

 HTC One Mini (****)
4,3-inch display (toont 720 op 1280 pixels), 1,7 GHz dual-coreprocessor, 16 GB opslag, 4-ultrapixelcamera, Android 4.2

499 euro, te koop vanaf oktober

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig