Bradley Manning is door een Amerikaanse militaire rechtbank veroordeeld tot 35 jaar celstraf.

Manning had in 2010 ongeveer 700.000 geheime documenten gelekt aan de klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij werkte toen als inlichtingenanalist voor het Amerikaanse leger in Irak. 

De documenten handelden over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en Afghanistan en over het beleid van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. Daarnaast maakte WikiLeaks ook talloze diplomatieke emails bekend. 

De openbare aanklager had een straf van 60 jaar geëist. Manning werd eind juli al schuldig bevonden aan spionage en het verraad van geheimen. Hij werd wel vrijgesproken van hulp aan de vijand, de zwaarste aanklacht. 

Wanneer Manning een derde van zijn straf heeft uitgezeten, kan hij in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating. Manning zit sinds mei 2010 in de cel. De jaren die hij in voorhechtenis doorbracht, zullen worden afgetrokken van de straf. Verder oordeelde de rechter dat Manning oneervol wordt ontslagen uit het leger. Hij verliest ook het loon dat hem door het leger was uitbetaald.

Volgens Paul Lewis, correspondent van The Guardian die het proces bijwoonde, bleef Manning onbewogen bij het aanhoren van de uitspraak. Het verdict zou amper twee minuten in beslag genomen hebben, waarop Manning uit de rechtszaal werd weggeleid.

Amnesty International en het Bradley Manning Support Network hebben een gezamenlijke petitie opgestart. Ze vragen president Obama om Manning gratie te verlenen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig