Kloof tussen Witte Huis en Verenigd Koninkrijk groeit in Guardian-kwestie
Woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest. Foto: AP
Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, heeft op een persconferentie verklaard dat het 'moeilijk voor te stellen' is dat de Verenigde Staten op dezelfde wijze te werk zouden gaan als de Britse veiligheidsdienst GCHQ. Ook in Berlijn weerklinkt kritiek op het optreden van de Britten.

De Government Communications Headquarters (GCHQ) viel eind juli binnen op de kantoren van The Guardian en liet daar twee harde schijven met door Edward Snowden gelekte documenten vernietigen, zo berichtte Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger gisteren.

Op de vraag of de Amerikaanse regering het mogelijk acht een krant binnen te vallen en informatie te vernietigen, antwoordde woordvoerder Josh Earnest: 'Het is erg moeilijk een scenario voor te stellen waarin dat een gepaste maatregel zou zijn.' Daarmee distantieert de Amerikaanse regering zich van het optreden van de Britse veiligheidsdienst.

Zo groeit de kloof tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, die niet aan hetzelfde zeel lijken te trekken in de diplomatieke rel rond de vasthouding van David Miranda en de daaropvolgende onthulling omtrent de vernietigde harde schijven.

Eerder ontkenden de Amerikanen alle betrokkenheid bij het besluit om Miranda vast te houden. Ze werden nadien wel op de hoogte gesteld door de Britse veiligheidsagenten, klonk het.

'Rode lijn overschreden'

Ook in Duitsland weerklinkt er kritiek op het optreden van de Britse veiligheidsdiensten. Tegenover de krant Berliner Zeitung zei Markus Löning, die door de bondsregering met de mensenrechten is belast, dat de conservatieve Britse regering een 'rode lijn heeft overschreden'.

Miranda, de partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald, werd zondag negen uur lang vastgehouden op de luchthaven van Heathrow. Scotland Yard stelde dat de actie geoorloofd was op basis van de antiterrorismewet.

Algemeen wordt echter aangenomen dat de vasthouding alles te maken heeft met de activiteiten van Greenwald, die klokkenluider Edward Snowden interviewde en diens onthullingen omtrent het spionageprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in de openbaarheid bracht.

In interviews met media van zijn land liet de de Braziliaan Miranda zich ontvallen dat hij tijdens zijn urenlang verhoor niet fysiek mishandeld werd maar wel psyschisch geweld heeft ervaren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig