Weer tegenslag voor McQuaid in race om voorzitterschap UCI
McQuaid. Foto: AP

Pat McQuaid ziet zijn kansen op een nieuwe ambtstermijn als voorzitter van de Internationale Wielerunie weer slinken nadat ook de Zwitserse wielerbond hem niet wil voordragen als kandidaat.

Nadat de Ier al door de Ierse bond als kandidaat werd geweigerd na de Armstrong-affaire ziet dus ook Zwitserland, waar McQuaid woont, af van zijn nominatie.

De Zwitserse wielerbond besloot in mei de 63-jarige McQuaid, die al sinds 2006 voorzitter is van de UCI, voor te dragen als voorzitter toen Ierland weigerde hem te steunen na de Armstrong-affaire.

Drie leden van de Zwitserse bond verzetten zich echter tegen deze beslissing waarop de Zwitserse wielerbond woensdag via een communiqué liet weten McQuaid niet meer voor te dragen als kandidaat. 'De Zwitserse wielerbond is teruggekomen op zijn beslissing van 13 mei 2013 en heeft dinsdag besloten Pat McQuaid niet meer voor te dragen als kandidaat-voorzitter van de UCI'.

McQuaid heeft een kleine kans alsnog te kunnen meedingen naar de voorzittersstoel aangezien de Marokkaanse en Thaise bond hem samen willen voordragen. Voordat twee landen samen een kandidaat kunnen voordragen moet echter de regelgeving worden aangepast. McQuaid heeft nog tot 27 september, de dag van de voorzittersverkiezing in Firenze, om een oplossing te zoeken. Voorlopig is de enige officiële kandidaat Brian Cookson, de voorzitter van de Britse wielerfederatie. 'Maar er zal op 27 september wel degelijk om het voorzitterschap gestemd worden', maakt McQuaid zich sterk. De pogingen van Brian Cookson en zijn aanhangers om me uit de race te slaan, zullen niet slagen.'