Fed schroeft inkoopprogramma nog niet terug
Ben Bernanke Foto: AP

Het beleidsbepalende comité van de Federal Reserve steunt het tijdsschema van president Ben Bernanke voor de afbouw van het steunprogramma voor de economie. Dat blijkt uit de notulen van de laatste beleidsvergadering. Dat betekent dat het inkoopprogramma van schuldpapier niet sneller afgebouwd wordt.

Fed-baas Bernanke maakte eerder bekend van plan te zijn om het maandelijkse steunprogramma van 85 miljard dollar (64 miljard euro) later dit jaar af te bouwen als de economie verder verbetert. Uit de gepubliceerde notulen van de laatste beleidsvergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) eind juli blijkt dat de meeste leden zich daarin kunnen vinden.

Enkele leden van het comité vinden dat geduld moet worden uitgeoefend, terwijl enkele anderen vinden dat het nu tijd is om te beginnen met de afbouw. Bijna alle leden vonden het in juli echter nog te vroeg om het steunbeleid af te bouwen.

Afbouw vanaf september?

Het stimuleringsprogramma zal volgens Bernanke pas worden afgebouwd als de vooruitzichten voor de Amerikaanse arbeidsmarkt serieus zijn vooruitgegaan. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten groeide in juli in het traagste tempo in 4 maanden. De werkloosheid daalde echter naar 7,4 procent, het laagste punt sinds september 2008, de maand waarin de Amerikaanse kredietcrisis escaleerde tot een internationale financiële crisis.

Veel economen verwachten dat de Fed in september de tijd rijp zal achten om te beginnen met het terugschroeven van het steunprogramma. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de omvang van het steunprogramma dan afgebouwd tot 75 miljard dollar per maand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig