Europa roept Britten op het matje over The Guardian
Foto: AFP

De Raad van Europa heeft uitleg gevraagd aan het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken over de aanpak van de krant The Guardian. Secretaris-generaal Thorbjørn Jagland stelt in een brief dat die potentieel gevaarlijk zijn voor de journalistieke vrijheid.

In de brief die Jagland naar het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde, bespreekt hij de vernietiging van harde schijven van The Guardian op vraag van de overheid in de zaak rond Edward Snowden, en naar het vasthouden van David Miranda, levensgezel van Guardian-journalist Glenn Greenwald. Die stond in contact met Snowden.

De acties van de Britse regering kunnen volgens Jagland ‘een potentieel afschrikkende werking hebben op de vrijheid van meningsuiting van journalisten’. In zijn brief verwijst de secretaris-generaal van de Raad van Europa ook naar het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Jagland wil dat de Britse regering duidelijk maakt hoe de genomen maatregelen passen in dat Verdrag.

Eerder namen ook de Amerikaanse en Duitse regering al openlijk afstand van de praktijken van de Britse veiligheidsdienst GCHQ. ‘Het is erg moeilijk een scenario voor te stellen waarin dat een gepaste maatregel zou zijn’, stelde Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest over de inval bij de krant. Markus Löning, mensenrechtenspecialist van de Duitse regering stelde dan weer dat de Britten ‘een rode lijn hebben overschreden’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig