Vroeger was de zomervakantie langer en intenser. De krekels klonken luider, de kinderen speelden nog op straat en de avonden waren zwoeler. Een hele week lang blikken we terug op de zomers van weleer. Vandaag: de zomer van 1993.

DE HIT:

‘No Limit’ van 2 Unlimited moet wel dé hit van 1993 zijn. Op dat moment stond de popgroep aan de absolute top. In 35 landen palmden ze de nummer één in.

Toch ‘vrolijkten’ de meiden van Def Dames Dope pas echt de zomer op, met hun ‘Ain’t Nothing To It’. Def Dames Dope schreef zich helemaal in in de eurodance van de jaren negentig. Hun energieke heen-en-weer geslinger met armen en benen werkte behoorlijk aanstekelijk. Op de tekst ‘hey hey hey da da da doo dee doo dee’ gingen Vlamingen massaal uit hun dak.

Terecht wonnen ze dat jaar de Radio 2 Zomerhit.

DE TREND: FLANELLEN SHIRTS EN DE BODY

De jaren negentig staan niet meteen bekend om hun straffe modetrends. Integendeel, men noemt dit ook wel eens het decennium van de ‘anti-mode’. De merkwaardigste anti-toppers: het flanellen hemd en de body.

Het geruite flanellen hemd is een kenmerk van de grunge, een stijl die in de jaren negentig sterk opgang maakte. Dé held van de grunge muziek is de zanger van Nirvana, Kurt Cobain. In 1993 bracht de band zijn derde album uit, In Utero. Door het succes van het album Nevermind uit 1991 beschouwde een hele generatie jongeren Cobain reeds als hun absolute idool. Zijn dood in 1994 zou dat alleen maar versterken.

Maar vooral de tweede trend is onvergetelijk. Elke vrouw - of man - die het ooit droeg, weet wat we bedoelen: de body. Het strakke onding maakte het bijna onmogelijk om een toiletbezoek snel en succesvol af te ronden.

Op tijd en stond kondigt iemand wel eens de revival van het pakje aan, maar volgens deze redactie zal het gezond verstand primeren op de ... ahum, schoonheid.

DE GEBEURTENIS: DE DOOD VAN KONING BOUDEWIJN

Het was een hete zondag toen Belgen in enorme aantallen afzakten naar Brussel om te rouwen om de dood van ‘hun’ koning Boudewijn. De dag voordien, op 31 juli, bezweek hij ten gevolge van een hartaanval, maar het nieuws bereikte pas rond middernacht ons land. Op dat moment verbleef hij immers in het Spaanse Mortil samen met koningin Fabiola.

De dood van Boudewijn kwam voor velen onverwacht. Hij was nog maar 62 jaar oud. Ondanks eerdere hartoperaties, was de koning steeds goed hersteld.

In de dagen voor de begrafenis stond het leven van de Belgen even stil. Tienduizenden brachten hem een laatste groet. Zo’n massa mensen was er voordien zelden gezien op het Paleizenplein.

DE FILM: JURASSIC PARK

We beginnen met een eervolle vermelding van het zoete liefdesverhaal met Tom Hanks en Meg Ryan, dat heel wat romantische mannen inspireerde een aanzoek te wagen op het Empire State Building. Dat hebben we te danken aan de slotscène van Sleepless in Seattle, dé romcom van 1993.

Maar de absolute box office-hit van die zomer is Steven Spielbergs Jurassic Park. De dinossaurusfilm brak alle records, maar deed ook vele kinderen gillend de cinema uitrennen. Jurassic Park was een ‘mijlpaal in de filmgeschiedenis’, zei een recensent van The New York Times. Vooral de visuele effecten gaven aan het label ‘entertainment’ een nieuwe betekenis.

HET BOEK: HARRY MULISCH - DE ONTDEKKING VAN DE HEMEL

Het boek is eigenlijk uitgebracht in 1992, maar kreeg in 1993 zowel de Multatuliprijs als de AKO Literatuurprijs. Perfect leesvoer voor de zomervakantie van ‘93 dus.

‘De ontdekking van de hemel’ is het magnum opus van Mulisch, en de beste kans die hij ooit had op een Nobelprijs voor de Literatuur.

Het verhaal gaat over twee beste vrienden, die samen vader worden van een bijzonder kind. De zoon heeft een opdracht gekregen van de engelen: de stenen tafel met de Tien Geboden terugbrengen naar de hemel. God is immers niet tevreden over de toestand van de wereld. Hij wil zijn ‘contract’ terug.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig