Red Lions naar halve finales EK
Tom Boon scoort de 1-0 Foto: Photo News

De Belgische mannen hebben op het EK Hockey de halve finales bereikt. Ze speelden 2-2 gelijk tegen Spanje en gaan zo als groepswinnaar naar de volgende ronde.

Tom Boon kon de Red Lions al na 1 minuut op voorsprong brengen door een bal van Luypaert in doel te deviëren. De Spanjaarden hadden daarna vaak balbezit, maar de betere kansen waren voor de Belgen. Doelman Vanasch moest één bal uit de hoek halen, maar verder hielden de Lions de controle. 

Spectaculaire tweede helft

De match brak echter spectaculair los in de tweede helft. Spanje maakte gelijk met een strafcorner, en ging terug geloven in kwalificatie, daarvoor moesten ze wel met meer dan één doelpunt verschil winnen.

Een kwartier voor tijd leek de druk afgewend toen kapitein Jérôme Truyens de Belgen opnieuw op voorsprong bracht. Hij controleerde een afstandsschot van Sebastien Dockier op de doellijn en kon binnenduwen. De vreugde was echter van korte duur, want een minuut later maakten de Spanjaarden alweer gelijk.

De Spanjaarden bleven drukken, en versierden nog een strafcorner, maar scoren lukte niet meer. De match eindigde op een 2-2 gelijkspel.

België wordt met twee overwinningen en een gelijkspel groepswinnaar in poule A, en haalt de halve finales van het EK Hockey. Duitsland wordt tweede in de poule.

Doelpunten

2. 1-0 Tom Boon (Bel), 49. 1-1 Pau Quemada (Spa), 61. 2-1 Jérôme Truyens (Bel), 63. 2-2 Eduard Tubau (Spa)

Hoofdscheidsrechters: Marcin Grochal (Pol) en Geoff Conn (Ier)
Reservescheidsrechter: Jonas van 't Hek (Ned)
Videoscheidsrechter: Colin Hutchinson (Ier)
Technisch medewerker: Christian Deckenbrock (Dui)

Strafcorners: België: 2 (0 gescoord), Spanje: 1 (1 gescoord)
Gele kaarten: 60. Vincenc Ruiz (Spa)
Groene kaarten: 23. Simon Gougnard (Bel), 26. Thomas Briels (Bel), 28. Marc Salles (Spa), 34. Sebastien Dockier (Bel), 34. Enrique Sergi (Spa)


Opstellingen:
België:
Bondscoach: Marc Lammers
Starters: Vanasch (doelman), Reckinger, Van Doren, Dohmen, Dockier, Charlier, Denayer, Gougnard, De Saedeleer, Luypaert, Boon
Invallers: Gucassof, Dekeyser, Van Aubel, Stockbroeckx, Briels, Truyens (kapitein), Van Strydonck

Spanje:
Bondscoach: Salvador Indurain
Starters: Cortes (Doelman), Enrique, Romeu, Delas, Alegre R. (kapitein), Dabanch, Lleonart, Mir, Casasayas, Terraza, Alegre D.
Invallers: Fernandez, Perez-Pla, Ruiz, Tubau, Oliva, Salles, Quemada
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig