Twee mannen opgepakt voor haatpagina’s op Facebook
Archiefbeeld Foto: AFP

Het Gentse gerecht heeft twee verdachten opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor haatpagina’s op Facebook waarbij meisjes beledigd werden. Dat meldt het Gentse parket. ‘We tillen zwaar aan de feiten want de haatpagina’s hebben een enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving’, zegt woordvoerster An Schoonjans.

Het gaat om een 21-jarige man en een 17-jarige jongen, die verantwoordelijk zouden zijn voor de pagina’s ‘Eeklose Hoertjes’ en ‘Zelzaatse Hoertjes’, die opdoken na de berichtgeving rond de pagina ‘Antwerpse hoeren’. De pagina’s verzamelden foto’s van meisjes en plaatsten daarbij vernederende teksten.

De haatpagina’s op Facebook werden begin dit jaar opgedoekt, maar nu pas meldt het parket een doorbraak. ‘De boodschap is dat de daders vroeg of laat geïdentificeerd en vervolgd worden’, zegt parketwoordvoerster Schoonjans. ‘Er zijn twee hoofddaders die worden verhoord en het onderzoek is nog volop bezig. We tillen zwaar aan de feiten want de haatpagina’s hebben een enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving’. De daders werden opgespoord na samenwerking met onder meer Facebook en Microsoft. De minderjarige dader zal vermoedelijk een maatregel van de jeugdrechter opgelegd krijgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig