'60 procent minder doden door hart- en vaatziektes'
Een defibrillator op een openbare plaats Foto: SagaPhoto / Reporters

Het aantal doden door hart- en vaatziektes is in België bij mensen jonger dan 65 jaar in 25 jaar met 60 procent gedaald. Dat zegt cardioloog Guy De Backer van de UGent.

Het aantal doden is in de periode 1980-2004 met 62 procent gedaald bij mannen, en met 58 procent bij vrouwen. De cijfers komen van cardioloog en epidemioloog Guy De Backer, professor-emeritus van de UGent. Dat komt door een gezondere levensstijl en door betere medische behandelingen. Toch sterft 20 à 25 procent van de Belgen jonger dan 65 nog steeds aan hart- en vaatziektes.

'Specifiek voor acute hartaanvallen beschikken we over een register van alle fatale en niet-fatale hartaanvallen in de Gentse populatie van 25 tot 69 jaar', zegt Guy De Backer. 'Bij de mannen stelden we in de periode tussen 1984 en 2008 een daling van 49 procent vast, bij de vrouwen een daling van 47 procent.'

Minder roken en meer bewegen

'Voor 60 procent is die evolutie te danken aan preventie: minder roken, gezondere voeding en meer bewegen. Voor 40 procent aan een betere behandeling', aldus professor De Backer. Met betere behandeling bedoelt hij de introductie van betablokkers, van plaatjesaggregatieremmers zoals aspirine, van cholesterolverlagende medicijnen en ingrepen met ballondilataties en coronaire overbruggingen.

Een verdere daling kan bereikt worden door defibrillatoren te voorzien op plaatsen waar veel mensen samen zijn. 'Dan moeten de burgers ook geïnstrueerd worden om die toestellen te gebruiken wanneer ze geconfronteerd worden met iemand die een hartstilstand door een acute hartaanval krijgt', zegt De Backer.