Bourgeois vindt nationalisme van Demotte ‘prachtig’
Foto: BELGA

Waals minister-president Rudy Demotte zorgt in het zuidelijke landsdeel voor opschudding met de toespraak die hij dinsdag hield in het kader van de Waalse feesten. Demotte had het daarin over het Waalse nationalisme, en die term ligt gevoelig bij de Franstaligen. Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt de uitspraak dan weer prachtig.

Rudy Demotte verklaarde dinsdag in de Waalse feesten een uitdrukking van het Waalse nationalisme te zien. “Maar geen reducerend nationalisme”, voegde hij eraan toe. “Tijdens deze feesten plooien we niet op onszelf terug. Wanneer Wallonië zijn identiteit viert, erkent het ook de identiteit van anderen.”

De toespraak is bij verschillende partijen in het verkeerde keelgat geschoten. “Er bestaat geen goed of slecht nationalisme, er bestaat enkel het nationalisme dat we gezien hebben in het interbellum en de ramp die daarop is gevolgd”, zegt Kamerlid Olivier Destrebecq (MR). “Koning Albert waarschuwde nog niet zo lang geleden voor de gevaren van dat nationalisme.”

“Wij praten liever over actief burgerschap om de mensen te mobiliseren rond een Waals project, zoals rond het plan Marshall 2.vert”, zegt Manu Disabato, fractieleider van Ecolo in het Waals parlement.

Volgens Maxime Prévot van cdH gaat het om een storm in een glas water. “Het woord is gebruikt in een historische context”, zegt hij. “Maar het was misschien ietwat ongelukkig, omdat er veel negatieve connotaties rond hangen, zeker in ons land.”

Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert helemaal anders. Hij ziet in de woorden een pleidooi voor een open inclusief nationalisme, “net als N-VA”. “Prachtig”, zegt Bourgeois op Twitter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig