Unizo bevestigt het aanhoudende jobverlies bij kmo’s en verwacht dat die trend zich nog zal doorzetten. Om het tij te keren, bepleit Unizo een globale loonlastenverlaging van 5 procent. 'Dat moet dé inzet worden van de verkiezingen van volgend jaar', luidt het bij de ondernemersorganisatie.

Eigen cijfers van Unizo bevestigen wat hr-dienstverlener SD Worx constateert. In het eerste kwartaal was er een jobverlies van 0,2 pct bij kmo’s. Volgens Unizo bedroeg het jobverlies vorig jaar 16.000 banen. Vooral de sector van de horeca, maar ook die van transport, bouw en distributie krijgen klappen.

Unizo verwacht dat de trend doorzet, gezien de nog steeds zwakke economische omgeving. 'Het gros van de kmo’s heeft het nog steeds heel moeilijk. Het blijft uitkijken naar stevig positief economisch nieuws', verwoordt Johan Bortier, hoofd van de Unizo-studiedienst het. Ook de onzekerheid over het eenheidsstatuut speelt de kmo’s parten. Er zijn nog steeds vraagstukken die moeten worden ingevuld, zoals de voorziene kostencompensaties.

Daarom herhaalt de ondernemersorganisatie het pleidooi voor een globale loonlastenverlaging van 5 procent. 'Wat ons betreft moet dat dé inzet worden van de verkiezingen van volgend jaar', aldus Bortier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig