In de marge van het EK hockey in Boom werden woensdag de finale play-offs van het ‘Euro Parahockey 2013’ afgewerkt. Dat is het Europese hockeytoernooi voor mensen met een verstandelijke handicap. Italië pakte de titel.

'Dat het hockey voor mindervaliden in ons land nog in zijn kinderschoenen staat, hoeft geen betoog', zegt Bea Uvin van de Koninklijke Belgische Hockeybond. 'Nederland staat op dat vlak veel verder. Zij hebben zelfs een volledige Parahockey-competitie.'

In België hebben enkel de clubs Victory Wanderers, Neo Mechelen, Pinguin Nivelles en Wellington Ukkel een parahockey-ploeg. 'Veel te weinig om al te kunnen denken aan zo’n nationale competitie', zegt Uvin. 'Daarom gaan we de komende jaren werk maken van parahockey-evenementen in het Antwerpse. Als het op regionaal vlak aanslaat, dan gaan we kijken of een nationale competitie binnen de mogelijkheden ligt. Bovendien willen sommige clubs het parahockey liever enkel recreatief houden.'

Op het EK hockey in Boom werd woensdag alvast het goede voorbeeld gegeven. Net als vorig jaar in Mönchengladbach, konden ook hier parahockey-teams het tegen mekaar opnemen. Samen met Italië, Spanje en Nederland (dat drie ploegen inschreef) werd België vertegenwoordigd door gemotiveerde parahockeyers van Victory Wanderers. Wanderers mocht om 13u30 aftrappen met een demo-wedstrijd tegen het Nederlandse Hudito. Nadien werkten de overige teams hun finales af.

Uiteindelijk schreef het Italiaanse team het Euro Parahockey 2013-toernooi op haar naam. De finale werd met 1-0 gewonnen van Upward Arnhem, een van de Nederlandse teams.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig