Raadselachtige dolfijnensterfte in VS
Archiefbeeld Foto: Reuters

Door een raadselachtige massale sterfte creperen momenteel honderden dolfijnen voor de oostkust van de Verenigde Staten. Alleen al aan de kust van de staat Virginia zijn volgens de Amerikaanse weerdienst NOAA in juli 45 kadavers aangespoeld, normaal zijn dat er gemiddeld zeven. In augustus registreerden de autoriteiten tot dinsdag zelfs al 80 dode dieren. Ook andere staten meldden een groeiend aantal dode dolfijnen. Vooral grote tuimelaars worden getroffen.

‘Momenteel stranden meer dan zevenmaal zoveel dolfijnen aan de kusten van de Midden-Atlantische staten dan normaal’, deelde de voor de bescherming van de oceanen bevoegde NOAA mee. ‘Alle leeftijdscategorieën zijn getroffen en vaak spoelen nog levende dieren aan, maar meestal toch dode, enkele al in vergevorderde staat van ontbinding’.

Voor de Amerikaanse oostkust leven tienduizenden dolfijnen. Wetenschappers tellen elk jaar een honderdtal gestrande dieren. Dit jaar zijn het er al 300. In juli was het aantal vooral in Virginia gestegen, in augustus ook in New Jersey. Alle staten tussen New York tot Virginia meldden meer dode dieren.

De aangespoelde dieren zijn duidelijk vermagerd, vele hebben longaandoeningen. Wetenschappers vermoeden dat het om een infectie gaat, maar weten voorlopig niet hoe die tot stand is gekomen. ‘Een infectie is de meest waarschijnlijke variant, maar we moeten alle mogelijkheden onderzoeken’. Er zijn nog geen aanwijzingen of een mogelijke ziekte van de dieren ook voor de mens gevaarlijk kan zijn. Maar aangeraden wordt afstand te houden van elk dolfijnenkadaver of dieren in ontbinding.

De raadselachtige dood van dolfijnen is de grootste in de Verenigde Staten sinds de grote tuimelaarsterfte van 25 jaar geleden. In 1987/1988 waren tussen New Jersey en Florida circa 750 dieren omgekomen. Toen werd een virus als oorzaak gevonden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig