Al 40 Repair Cafés in ons land
Foto: jaa

Nauwelijks een jaar nadat het eerste Belgische Repair Café van start ging in Elsene staat de teller al op 40. Deze zomer gingen er initiatieven van start in Hoogstraten, Linkebeek en Den Haan en er staan nog andere op stapel in Lubbeek, Werchter, Bornem en Turnhout. Dat zegt Netwerk Bewust Verbruiken, dat dit uit Nederland afkomstig initiatief in Vlaanderen coördineert, op haar website.

Repair Cafés zijn lokale groepen die in buurten gratis bijeenkomsten organiseren tijdens dewelke mensen elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van voorwerpen zoals elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers.

Het initiatief wil op die manier helpen de afvalberg te verkleinen, bijdragen tot een mentaliteitsverandering en de sociale cohesie bevorderen in buurten.

Netwerk Bewust Verbruiken ondersteunt lokale organisaties en vrijwilligers bij de opstart van een Repair Café, onder meer door een aanbod van gratis advies op maat, een uitgebreid infopakket, poster- en flyermateriaal evenals publiciteit via het netwerk.

De organisatie is nog op zoek naar lokale deskundige vrijwilligers die tijdens deze bijeenkomsten herstellingen kunnen uitvoeren, zoals reparateurs die handig zijn met bijvoorbeeld textiel, elektro, fietsen, meubels en IT.