Ook bij ons waren er inbreuken op de persvrijheid
Foto: ISOSPORT

De hoofdredacteur van The Guardian maakt zich zorgen over de persvrijheid in Groot-Brittannië. Ook bij ons waren er in het verleden schendingen van het bronnengeheim. Een overzicht.

In maart 2005 keurt de Kamer van Volksvertegenwoordigers de wet tot bescherming van de journalistieke bronnen goed. ‘Sindsdien zijn er minder incidenten en zijn ze minder zwaar’, zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten. Wij zetten de belangrijkste incidenten uit het verleden op een rijtje.

Februari 1985

Humo-journalist Martin Coenen zit drie dagen in voorarrest op beschuldiging van ‘heling’. Hij had een artikel geschreven over giftige afvallozingen in de Antwerpse haven. Daarbij stelde hij vast dat de politie de milieumisdrijven wel verbaliseerde maar dat het gerecht niets deed met die vaststellingen. De journalist was zwaar onder de indruk na zijn verblijf in de gevangenis.

23 juni 1995 - 15 juli 2003

Het onderzoek naar het Agusta-corruptieschandaal loopt volop. Elitespeurders vallen binnen op vier redacties en bij vijf journalisten thuis. De belangrijkste doelen zijn de kranten De Morgen en Le Soir en de RTBF-redactie in Luik.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt in 2003 België voor de huiszoekingen uit 1995. Het gaat volgens het Hof om ‘een ongeoorloofde inbreuk op het bronnengeheim, dat cruciaal is voor een vrije informatiestroom en als dusdanig voor de democratie.’

8 oktober 1998

Speurders uit Luxemburg doorzoeken de woning van Ludwig Verduyn van De Morgen in het kader van zijn berichtgeving over onwelriekende bankzaken.

Eind oktober 1998

Yves Barbieux van Het Nieuwsblad wordt op de rooster gelegd over de publicatie van robotfoto’s van de Bende van Nijvel. Even later verspreidt Justitie die beelden zelf.

21 mei 1999

Speurders zoeken bij De Morgen naar een brief van het Animal Liberation Front waarin een brandstichting in de McDonald’s van Sint-Niklaas wordt opgeëist.

14 maart 2002

José Masschelin van Het Laatste Nieuws wordt aangehouden en opgesloten voor ‘medeplichtigheid aan misbruik van inzagerecht in een strafdossier’. Masschelin had bericht over de strafzaak tegen de pedofiel Joop Schafthuizen en weigerde zijn bronnen bekend te maken. Er is massaal protest. Pas op 18 maart komt de journalist weer vrij. Later wordt hij nog veroordeeld.

30 mei 2002

Twee journalisten van De Morgen worden op vraag van de NMBS-top veroordeeld tot een dwangsom van 25 euro per uur wegens het niet vrijgeven van hun ‘foute’ informatiebronnen. De uitspraak in kort geding wordt algemeen afgekeurd als een verregaande inbreuk op de persvrijheid. Hierdoor duikt België in de ranglijst van de persvrijheid van Reporters Zonder Grenzen van de wereldtop naar de twaalfde plaats. Negen dagen later trekt een beroepsrechter de veroordeling weer in.

18 oktober 2002

De Brusselse justitie voert een huiszoeking uit bij VTM na een Telefacts-reportage over jeugdbendes in de hoofdstad. De speurders zijn op zoek naar het ruwe beeldmateriaal van de reporters.

2 maart 2004

De correctionele rechtbank van Dendermonde spreekt journalist Marc Goossens vrij van illegaal scannerbezit en laakt in een adem parket en politie voor het telefonieonderzoek dat ze bij de journalist uitvoerden. Rechter Troch spreekt van ‘een flagrante overtreding van het bronnengeheim dat voor iedere journalist gewaarborgd moet blijven.’

19 maart en 19 april 2004

Twee huiszoekingen bij Hans-Martin Tillack, correspondent van Stern in Brussel. Tillack is op dat moment bezig met wanpraktijken rond zitpenningen in het Europees parlement. Het gerecht legt hem ‘corruptie’ van een (anonieme) ambtenaar ten laste. De gerechtelijke acties veroorzaken een schokgolf in de internationale journalistengemeenschap, die in Brussel ruim aanwezig is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig