Van penalty’s tot prêt-à-porter: gaan voetballers nu ook eigen kleding ontwerpen?
Edgar Davids staat model voor zijn eigen modelijn

De Nederlandse voetballer Edgar Davids heeft met Monta Heritage een eigen high-end kledinglijn gelanceerd. Hoewel er genoeg crossovers zijn tussen het voetbal en de modewereld, is het de eerste keer dat een voetballer ook zelf achter de ontwerptafel kruipt. De voorbode van een nieuwe trend?

Kleding die er chic uitziet, maar toch comfortabel aanvoelt, zo omschrijft Edgar Davids - de Nederlandse voetballer met opvallende bril en dreadlocks - zijn eigen kledinglijn Monta Heritage. Van het voetbalveld naar het atelier, vindt hij zelf niet zo’n onlogische stap. ‘Het stereotype van de voetballer is toch dat van een jongen met snelle auto’s, dure kleding en mooie vrouwen. Elke voetballer wil er gewoon goed uitzien’, vertelt hij in De Volkskrant. ‘Omdat ze vaak een groter bestedingspatroon hebben dan jan modaal kunnen ze dat ook betalen.’

Wie denkt dat Davids enkel zijn gezicht en naam leent aan de lijn, is verkeerd. ‘Ik ben creative director, dus dan ben je overal bij betrokken, van de tekentafel tot het supply chain management en het ambassadeurschap. En ik heb alle moodboards gemaakt’, aldus Davids.

Vuitton of Gucci om de arm

Voetballers uitgedost in een scherp pak en met een tas van Vuitton of Gucci om de arm, zo zien we ze vaak genoeg. Christiano Ronaldo scoort meer modelopdrachten dan doelpunten, en ook gewezen voetballer David Beckham draaft nog vaak op in campagnes. Maar een voetballer die een carrière als ontwerper ambieert, dat hadden we nog niet gezien. Of toch niet helemaal.

Johan Cruyff - die andere Nederlandse voetballer - lanceerde in 1979 zijn eigen sportmerk met schoenenlijn. En zowel Ronaldo als Beckham mogen ook wel eens hun mond openen en input geven bij de collecties die ze showen. Of dat willen die labels ons toch graag wijsmaken. Maar met een succesvolle ontwerpster in zijn bedstee is het echter niet lang meer wachten op het eerste wapenfeit van Beckham achter de tekentafel, denkt u ook niet?

Vuitton op het voetbalveld?

Met voetbaltruitjes en dito shorts die steeds innovatiever worden (denkt u bijvoorbeeld maar aan de truitjes met polokraagje van de Franse spelers), is het ook wachten op een grote ontwerper die de handen in elkaar slaat met sponsor Adidas of Nike, net zoals Stella McCartney de outfits voor de Britse atleten op de Olympische Spelen heeft ontworpen.

De Belgische ontwerper Dirk Bikkembergs heeft al wat ervaring, met de truitjes en voetbalschoenen die hij ontwierp voor FC Fossombrone, de Italiaanse amateurploeg die hij een vijftal jaar heeft gesponsord. Dat Bikkembergs een zwak heeft voor voetbalhelden weten we al langer, sinds hij in 2003 zijn catwalk liet bewandelen door 22 topvoetballers (onder wie ook Gilles De Bilde) in plaats van getrainde mannequins en collecties met talloze voetbalinvloeden elkaar in snel tempo opvolgden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig