Turkse munt zakt verder weg
Foto: EPA

De onrust op diverse opkomende markten treft ook Turkije. De Turkse lira zakte woensdag opnieuw verder weg, terwijl ook de aandelenkoersen sterk omlaag gingen.

De lira zakte tot een nieuw dieptepunt, een dag nadat de Turkse centrale bank een van zijn rentetarieven licht had verhoogd om de verzwakking van de munt tegen te gaan. Analisten gaven daarbij al aan dat die stap waarschijnlijk niet voldoende zou zijn.

Net als in bijvoorbeeld India staat de waarde van de Turkse munt sterk onder druk door de zorgen over de gevolgen van de afbouw van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank. Het ruime steunbeleid van de Federal Reserve zorgde afgelopen jaren voor een forse kapitaalstroom naar opkomende markten, waar de rendementen veel hoger waren dan op de kwakkelende Amerikaanse en Europese markten.

Met het voorzichtige herstel in de VS en delen van Europa en de aanstaande afbouw van de stimuleringsmaatregelen stroomt het geld nu echter weer in omgekeerde richting.

De zorgen treffen vooral landen die sterk afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal. Sinds begin augustus hebben de valuta van India, Brazilië en Indonesië al ruim 5 procent van hun waarde verloren. Ook de Zuid-Afrikaanse Rand staat fors onder druk. Daarnaast gingen aandelenmarkten in de opkomende landen woensdag opnieuw onderuit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig