Rampen goed voor 42 miljard euro schade in eerste jaarhelft
Foto: AFP

De talrijke overstromingen en andere rampen hebben in de eerste zes maanden van het jaar wereldwijd voor 56 miljard dollar (42 miljard euro) schade aangericht. Voor de verzekeringsmaatschappijen gaat het om een kost van 20 miljard dollar. De rampen (zowel natuurrampen als rampen die het gevolg zijn van menselijke activiteiten) eisten circa 7.000 mensenlevens. Dat staat in een woensdag gepubliceerde studie van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re.

Overstromingen domineren het rampenbeeld dit jaar. Tijdens de eerste jaarhelft waren er al voor 8 miljard dollar schadeclaims door overstromingen. Daarmee is 2013 nu al het op een na duurste overstromingsjaar voor de verzekeringsmaatschappijen. Alleen in 2011, toen er enorme overstromingen waren in Thailand, was met 16 miljard dollar nog duurder voor de verzekeraars.

De overstromingen in Centraal- en Oost-Europa vormen voorlopig de grootste ramp van het jaar. De totale schade ervan raamt Swiss Re op 18 miljard dollar, of 4,1 miljard dollar aan schadeclaims.

Buiten hun oevers getreden rivieren eisten ook de meeste slachtoffers. Alleen in India al kwamen 1.150 mensen om het leven bij overstromingen in juni. Ook Australië, Canada, Indonesië en Zuid-Afrika werden door grote overstromingen getroffen.

De rampenbalans valt iets minder zwaar uit dan in de eerste helft van 2012. Toen beliep de economische schade 67 miljard dollar, waarvan de verzekeringssector 21 miljard dollar droeg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig