Noël Slangen, Albert Frère en Richard Branson deden het ook zonder

Ellen Joncheere, naar eigen zeggen nog steeds in de running voor de post van ceo bij de NMBS, heeft geen universitair diploma. Et alors? Inderdaad, vele anderen geraakten zonder diploma aan de top. Toch raden velen de jonge generatie aan toch maar te studeren.

‘Mijn enige diploma is een zwembrevet’, lachte televisiemaker Bart De Pauw ooit. Hij veroverde toch moeiteloos een plaatsje in de Vlaamse televisiewereld. Maar Ellen Joncheere, ceo van Sita, en kandidaat voor de topjob bij de NMBS, is eraan voor de moeite. Hoewel ze nu al ceo van afvalverwerkingsbedrijf Sita is, heeft ze niet het ‘vereiste diploma’ voor een overheidsjob.

Onze #DSDISCUSSIE gaat erover vandaag: hecht de overheid te veel belang aan diploma’s? Zij bewijzen alvast van wel:

Spin doctor Noël Slangen hield het in het vijfde middelbaar voor bekeken. Thuis kreeg hij geen perspectief op verder studeren, dus liep hij de deuren van de bibliotheek plat om zijn eigen curriculum samen te stellen. Slangen was lange tijd communicatieadviseur van Open VLD.

Journalist Rik Van Cauwelaert verliet de schoolbanken op zijn zestiende. Dat zou hij nu niemand meer aanraden, zei hij in een interview met studenten journalistiek. Hij begon als persfotograaf en verzeilde later bij weekblad Knack.

Steve Stevaert en Benoît Lutgen, respectievelijk ex-voorzitter van SP.A en huidig voorzitter van CDH. Op het C.V. van Lutgen staat enkel: ‘taalopleiding in het Verenigd Koninkrijk’, maar dat blijkt toch genoeg om als twintiger commercieel directeur bij Unilever te worden. Steve Stunt leerde de stiel dan weer achter de toog van zijn café.

Ook een aantal miljardairs horen thuis in dit rijtje. De Belgische zakenman Albert Frère, momenteel op de tweede plaats in de lijst van rijkste Belgen. Richard Branson, de flamboyante, blonde topman van de Virgin Group. Wijlen Steve Jobs, oprichter van Apple. Bill Gates van Microsoft, en Mark Zuckerberg, die de universiteit van Harvard verliet om Facebook uit te bouwen.