Smet wil ouders en leerkrachten maximaal betrekken bij onderwijshervorming
Foto: BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) is van plan ouders en leerkrachten vanaf de start van het nieuwe schooljaar goed in te lichten over de hervorming van het secundair onderwijs, waarover de Vlaamse regering enkele maanden geleden een akkoord bereikte. Smet reageert daarmee op de enquête van het weekblad Knack, waaruit blijkt dat een groot deel van de ouders en leerkrachten die hervorming niet steunt.

Van de 1.004 ondervraagde leerkrachten noemt bijna één leerkracht op de drie zich een virulent tegenstander van de hervorming. In het algemeen secundair onderwijs ligt de tegenstand zelfs op meer dan 85 procent. Volgens 59,5 procent van de leerkrachten heeft het secundair onderwijs überhaupt geen nood aan een grondige inhoudelijke hervorming. Bij de bijna 600 ondervraagde ouders is 65 procent tegen.

Gevraagd om een reactie van de minister verwees zijn woordvoerster naar de verklaringen van Smet tijdens het VTM Nieuws. Daar wees de sp.a-minister op het belang van ouders en leerkrachten goed in te lichten, wat volgens hem bij de start van het schooljaar zal gebeuren. De maanden en jaren nadien moet de hervorming in de praktijk worden omgezet. “Daar zullen leerkrachten en ouders maximaal bij betrokken worden”, verzekerde Smet.

Over de onderwijshervorming bereikte de Vlaamse regering in juni pas na moeizame onderhandelingen een compromis. Volgens het akkoord wordt de eerste graad “verbreed”. Er komt een breed basispakket dat voor alle leerlingen gelijk is, naast pakketten die scholen zelf kunnen organiseren om sterke leerlingen uit te dagen en zwakke leerlingen extra te ondersteunen. Vanaf de tweede graad komt er een nieuwe indeling met vijf studiedomeinen. Per domein komen er doorstroomrichtingen voor wie later verder gaat studeren of arbeidsmarktrichtingen voor wie na school meteen gaat werken. Er zijn ook richtingen die beide combineren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig