'Moebarak na vrijlating onder huisarrest'
Moebarak tijdens zijn proces in april van dit jaar. Foto: EPA

De voormalige president van Egypte, Hosni Moebarak (85), mag worden vrijgelaten op borgtocht in afwachting van zijn proces. Dat hebben veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters gezegd. Er kan wel nog beroep worden aangetekend. Hij krijgt wel huisarrest.

Een Egyptische rechtbank heeft de vrijlating gelast van Moebarak, omdat er geen wettelijke grond meer is voor zijn hechtenis. Volgens Fareed El-Deeb, de advocaat van Moebarak, zou hij morgen de gevangenis in hoofdstad Caïro al kunnen verlaten. 

Een ambtenaar van Justitie zei eerder dat Moebarak voor de verdere duur van het proces tegen hem huisarrest krijgt.

Er wordt gevreesd dat de mogelijke vrijlating nieuwe protesten in de hand zal werken. Vandaag zijn nog eens verschillende kopstukken van de Moslimbroeders, de partij van de afgezette president Mohamed Morsi, opgepakt.

Tegen de oud-president lopen meerdere zaken, waaronder twee corruptiezaken. In een daarvan stelde de aanklager maandag dat hij geen aanleiding zag Moebarak langer vast te houden. Op dat verzoek is nu ingegaan. Hij werd er in die corruptiezaak van beschuldigd dat hij overheidsgeld verduisterd had om zijn paleizen te onderhouden.

De 85-jarige Moebarak moet in beroep nog terechtstaan voor de dood van meer dan 800 betogers tijdens de massale betogingen tegen het regime, in januari en februari 2011. De opstand betekende het einde van zijn regeerperiode van 29 jaar. De ex-president werd in juni 2012 tot levenslang veroordeeld, maar dwong in januari een nieuwe rechtszaak af. Hij zit sinds april 2011 in de cel.

Koert Deboeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberalen in Egypte, noemde een mogelijke vrijlating van Moebarak 'een ramp'. ‘Zowel voor de revolutie van 2011 die gericht was tegen Moebarak, als voor de huidige interimregering en legerchef Al-Sisi. Zij houden nu vol dat ze werken aan een transitie. Als Moebarak terugkeert, zou het lijken alsof er een groot complot is om alles terug te draaien naar de periode voor 2011’, liet hij optekenen in de ochtendeditie van De Standaard.