Astronaut die bijna verdronk in de ruimte doet zijn verhaal
Foto: AFP

De Italiaanse astronaut Luca Parmitano beleefde vorige maand bange momenten toen tijdens een ruimtewandeling water in zijn helm liep. Op de blog van de ESA doet hij zijn verhaal.

Luca Parmitano was niet alleen de eerste Italiaanse astronaut die een ruimtewandeling maakte, hij was ook bijna de eerste die verdronk in de ruimte. Toen hij vorige maand aan het werk was buiten het Internationaal Ruimtestation ISS, zag hij waterbellen in zijn helm. Hij liet zijn drankvoorraad leeglopen in de ruimte, maar het probleem was daarmee niet opgelost. Omdat er een reëel risico was dat hij verdronk, riep de vluchtleiding hem terug binnen.

Parmitano vertelt op de blog van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA hoe hij de bange momenten beleefde. Van het moment dat hij de eerste waterdruppels voelde tot het moment waarop het water zijn zicht begon te belemmeren. ‘Ik voelde dat er iets mis was, maar ik bevond me op een plaats waar ik liever niet verrast word’, aldus Parmitano.

Wat er precies is misgelopen is overigens nog altijd niet helemaal duidelijk. Wellicht was er een probleem met het koelsysteem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig