‘Slippers gevaarlijker om te rijden dan hoge hakken’
Foto: ss

Veel vrouwen hebben ze in de auto liggen als alternatief voor hun hoge hakken, maar slippers blijken net nog gevaarlijker te zijn om te autorijden, zo blijkt uit een Brits onderzoek in opdracht van een verzekeraar.

De universiteit van Leeds liet twaalf autobestuurders een ritje maken met een rijsimulator. De proefkonijnen verloren gemiddeld één tiende van een seconde wanneer ze met slippers (flipflops of andere schoenen met losse achterkant) van het gas- naar het rempedaal gingen.

Daarbovenop hadden ze drie procent minder remkracht bij het induwen van het rempedaal. Deze twee factoren samen maakt dat de remafstand 7,5 meter langer wordt bij een snelheid van negentig kilometer per uur.

Een enquête bij het onderzoek waaraan 1.000 chauffeurs deelnamen, bevestigt deze resultaten ook. Zo heeft 27 procent van de ondervraagden als eens last ondervonden bij het rijden met slippers, elf procent is al eens blijven hangen achter een pedaal en zeven procent had ooit een ongeluk of bijna-ongeval door het zomerschoeisel. Toch zegt één op de drie chauffeurs dat ze wel eens met slippers rijden.