Franse politie onder vuur na gewelddadige arrestatie jonge vrouw

Frankrijk staat in rep en roer na een filmpje over een gewelddadige arrestatie van een zwarte vrouw. De vrouw weigerde een alcoholtest en werd daarom door een politieagent met een matrak in het gezicht geslagen.

De praktijken kwamen aan het licht door een filmpje op YouTube. De video, met de titel ‘Schande bij de Franse politie’, toont een arrestatie van een groepje vrouwen in Joué-les-Tours. Na een woordenwisseling belanden de politieagenten en vrouwen op de grond. Een van de agenten haalt vervolgens enkele keren hard uit naar een jonge zwarte vrouw, en raakt haar zelfs vol in het gezicht. Wanneer hij ziet dat zelfs dat de vrouw niet tegenhoudt, grijpt hij in zijn kofferbak naar een pepperspray en geeft de vrouw er ook daarmee van langs.

Volgens de agenten in kwestie hadden ze het recht om geweld te gebruiken aangezien de vrouwen in dronken toestand verkeerden en weigerden een ademtest af te leggen. Bovendien zou de jonge zwarte vrouw geprobeerd hebben een van de agenten te bijten in de arm.

Een vereniging die de belangen van zwarten in Frankrijk behartigt heeft getuigen opgeroepen zich te melden, om zo een genuanceerd beeld te krijgen van het incident. Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft alvast aangekondigd een onderzoek te openen naar de agenten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig