Hotels verbieden ook wel eens mannen, gsm’s en Chinezen
Foto: ss

Hotels waar kinderen niet welkom zijn, zijn steeds meer in trek bij mensen die naar rust snakken. Maar er zijn ook hotels die inspelen op andere noden van hun bezoekers. Een overzicht.

- VERBODEN: MANNEN -

In Amsterdam opende vorig jaar Hostelle de deuren, het eerste Europese hotel waar mannen niet welkom zijn. Het viersterrenhotel Bella Sky Cromwell in Kopenhagen had eerder al geëxperimenteerd met een aparte verdieping voor vrouwen. Hostelle-eigenares Bianca Brasdorp wil een aangename en veilige plek creëren, mannen worden enkel toegelaten in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de ontbijtzaal en lounge.

Ook het Luthan Hotel & Spa in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, duldt geen mannelijk bezoek en heeft enkel vrouwen in dienst. Het ‘vrouwenhotel’ moet bezoeksters de kans geven om net zoals thuis ongesluierd te kunnen rondlopen.

- VERBODEN: SMARTPHONES -

U heeft een partner die elke vijf minuten even zijn smartphone moet checken, ook op vakantie? Dan boekt u volgende keer beter een verblijf in een hotel dat zich keert tegen moderne snufjes als smartphones, tablets en laptops. Zo lanceerde hotelketen Marriott in verschillende vestigingen in Mexico en het Caribisch gebied Braincation-zones waar technologie niet is toegestaan. En hoewel er geen verbod is vraagt Hotel Suite Inn in het Italiaanse Udine zijn gasten om telefoons zoveel mogelijk te negeren tijdens hun vakantie.

The Ranch in het Californische Malibu is dan weer een hotel waar gasten geen enkel bereik hebben met hun toestellen, maar ook andere luxegoederen zoals wijn en vlees moeten kunnen missen, om zo volledig uitgerust en gezuiverd terug huiswaarts te keren.

- VERBODEN: CHINEZEN -

Het Frans modelabel Zadig & Voltaire heeft plannen om volgend jaar een hotel te openen in Parijs en hoewel de dure modehuizen er alles aan om de koopkrachtige Chinezen zoveel mogelijk te plezieren, zullen die niet welkom zijn in dit ‘exclusieve’ hotel. ‘We zullen onze gasten selecteren. Chinese toeristen zullen bijvoorbeeld niet welkom zijn. Heel wat mensen zijn op zoek naar rust en privacy’, liet grote baas Thierry Gillier toen optekenen in een interview met modemagazine Women’s Wear Daily.

Door grootschalig protest trok Gillier zijn woorden in, dus wordt het afwachten of dit hotel inderdaad de discriminerende kaart zal trekken, en voor hoelang. Al zou een hotel waar Russen (onlangs verkozen tot meest irritante vakantiegangers) niet welkom zijn, vast meteen zijn volgeboekt.

- VERBODEN: KLEDING -

Nudistencampings genoeg, maar ook vrije zielen die graag wat meer comfort willen vinden hun gading. Bijvoorbeeld in het Britse Clover Spa and Hotel bij Birmingham, Château Guiton in de wijngaarden van Bordeaux of de B&B Hylteberga gård, in de buurt van het Zweedse Malmö. Onder de Griekse zon kunnen naturisten ook inchecken in hotel Vritomartis (met eigen naaktstrand), al is daar wel minstens een handdoek of pareo verplicht in de vertrekken van het hotel.